Friday, September 21, 2012

Minggu Kokurikulum 2012 (MIKO)

    Pada 7, 8 dan 9 September 2012, Unit Kokurikulum berkerjasama mengadakan Minggu Kokurikulum (MIKO) bagi sesi tahun 2012 bersama Unit Sukan di persekitaran UiTM Segamat, Johor. Semua komander UiTM Johor telah turut serta menjayakan Minggu Kokurikulum ini. Terdapat juga beberapa booth di Dataran PTDI 2 untuk pameran kepada semua pelajar dan staff-staff UiTM. Unit-unit Kerajaan yang membuat pameran adalah Bomba dan Penyelamat daerah Segamat, Askar dan sebagainya.

7 September 2012 : Aktiviti bermula pada pukul 3 petang iaitu acara simulasi bencana, CPR dan kawad Hos. Semua acara ini diketegorikan sebagai Res-Q Challenge dan semua kompeni telah menghantar peserta dalam setiap penyertaan. Kompeni-kompeni yang menyertai acara tersebut adalah Kompeni Alpha, Kompeni Bravo, Kompeni Charlie, Kompeni Bakal Komander, Kompeni Kesatria Kembara, Kompeni Badan Pertolongan Cemas, Kompeni Jabatan Pertahanan Awam, Kompeni Bomba dan Kompeni Brass Band. Setiap kompeni bersorak dengan penuh semangat menyokong kompeni masing-masing. Aktiviti yang dijalankan berakhir pada pukul 6 petang dan bersambung pada waktu malam bagi sesi Malam Kerohanian.*kawad hos*

 


                                                                                       *simulasi bencana*


                                                                                                 *CPR*8 September 2012 : Minggu Kokurikulum (MIKO) 2012 diteruskan lagi dengan acara Kawad Kreatif dan Rempuh Halangan pada pagi tersebut. Semua acara dipertandingkan secara serentak pada pukul 10 pagi di Dataran Sri Bendahara bagi acara Kawad Kreatif manakala acara Rempuh Halangan dijalankan di kawasan rempuh halangan. Semua kompeni terlibat dan pelajar kokurikulum UiTM Larkin juga menghantar wakil dalam penyertaan Kawad Kreatif dan Rempuh Halangan. Semua acara berjalan dengan lancar dan acara seterusnya diteruskan lagi pada sesi waktu petang iaitu Prolog. Acara prolog telah bermula pada pukul 3 petang di sekitar UiTM Segamat, Johor. Setiap kompeni menghantar 10 orang wakil bagi menyertai acara prolog tersebut. Semua pelajar bersorak dengan penuh semangat bagi menyokong kompeni mereka masing-masing. Acara berakhir pada pukul 6 petang dan semua acara berjalan dengan lancar. Pada sesi malam pula, kelab teater mengambil bahagian bagi mempersembahkan teater pada malam itu di dataran PTDI 2.

*kawad kreatif*

*Rempuh halangan*

*prolog*

9 September 2012: Hari terakhir Minggu Kokurikulum (MIKO) 2012 bermula dengan aktiviti dari unit sukan iaitu mini marathon. Sebelum mini marathon bermula, unit sukan telah membuat sesi senam erobik di Dataran Sri Bendahara untuk semua pelajar kokurikulum yang terlibat. Selepas itu, acara mini marahon berlepas dan tamat di Dataran Sri Bendahara juga. Pada pukul 11 pagi, acara yang dinanti-nantikan iaitu Penutupan Minggu Kokurikulum (MIKO) 2012 diadakan untuk mengumumkan kemenangan bagi setiap acara yang telah dijalankan selama 3 hari tersebut. Rektor UiTM Johor iaitu Prof. Madya Dr. Hj. Omar Bin Samat telah menyampaikan sedikit ucapan pada penutupan MIKO 2012 tersebut. Selepas itu, pengerusi majlis mengumumkan Kompeni-kompeni yang telah memenangi setiap acara. Semua bersorak kemenangan untuk kompeni masing-masing. Selepas Sesi penyampaian hadiah, persembahan juara kawad kreatif dari kompeni Kesatria Kembara yang telah diketuai oleh KRM Nur Atiqah Bt Jamaluddin dan persembahan daripada Pancaragam Brass Band UiTM Johor. Selesai tamat persembahan, maka berakhirlah Minggu Kokurikulum (MIKO) untuk sesi tahun 2012. Terima kasih kepada semua yang terlibat bagi menjayakannya.

*mini marathon*
*Majlis Penutupan* 
Keputusan Minggu Kokurikulum 2012
 
Simulasi bencana: Pertama- Kompeni JPAM
                                                                            Kedua- Kompeni BK
                                                                            Ketiga- Kompeni BPC

                                                                  CPR: Pertama- Kompeni BPC
                                                                            Kedua- Kompeni BK
                                                                            Ketiga- Kompeni JPAM

                                                       Kawad Hos: Pertama- Kompeni BPC
                                                                            Kedua- Kompeni Bomba
                                                                            Ketiga- Kompeni JPAM

                                                  Kawad Kreatif: Pertama- Kesatria Kembara
                                                                            Kedua- Kompeni BK
                                                                            Ketiga- Kompeni Bomba

                                            Rempuh Halangan: Pertama- UiTM Larkin
                                                                            Kedua- Kompeni Kesatria Kembara
                                                                            Ketiga- Kompeni Brass Band

                                                              Prolog: Pertama- Kompeni Bravo
                                                                           Kedua- Kompeni Bomba
                                                                           Ketiga- Kompeni BK

Ketua Platun Kawad Kreatif Terbaik: KRK Noor Afiqah bt Noor Azman (Kompeni BK)
Juara Keseluruhan: Kompeni Bakal Komander

No comments:

Post a Comment