Friday, February 17, 2017

" A DAY TO REMEMBER "( INDUKSI ) KOMPENI BRASS BAND SESI DISEMBER 2016 - APRIL 2017

Pada 11 Februari 2016, bersamaan hari Sabtu yang lalu, telah berlansungnya program induksi kompeni Brass Band dengan bertemakan " A Day To Remember ". Program ini dilaksanakan untuk merapatkan hubungan diantara pelajar kokurikulum semester satu, semester dua, dan semester tiga kompeni Brass Band UiTM Johor, kampus Segamat, senior - senior kompeni Brass Band serta  komander - komander kompeni Brass Band. Program ini juga diadakan untuk menanam semangat kerjasama antara satu sama lain melalui aktiviti berkumpulan.  Program ini dijalankan sekitar UiTm dan Bandroom. Program ini dimulakan dengan pendaftaran pada 7: 30 pagi. Selepas itu, program diteruskan lagi dengan aktiviti bersenam atau zumba.

Para pelajar sedang bersenamSeterusnya, semua pelajar diberi sarapan pagi sebelum memulakan aktiviti explorace.
Bersarapan sebelum explorace

Setelah selesai bersarapan, program diteruskan lagi dengan explorace. Para pelajar dipecahkan kepada lima kumpulan, dimana setiap kumpulan terdapat setiap pelajar dari setiap semester iaitu satu, dua, dan tiga. Setelah dipecahkan kepada lima kumpulan, aktiviti diteruskan dengan Ice Breaking, para pelajar dikehendaki berbincang untuk membuat sorakan kumpulan masing - masing.

Para pelajar sedang berbincang dalam kumpulan masing - masing
Aktiviti explorace dimulakan selepas semua kumpulan mempersembahkan sorakan masing - masing. Bagi aktiviti explorace, terdapat lima penanda yang berlainan tugasan, setiap kumpulan mestilah menyelesaikan tugasan yang telah ditetapkan di setiap penanda sebelum ke penanda akhir.

Penanda pertama
Di setiap penanda juga telah disediakan hukuman bagi kumpulan yang tidak dapat menyelesaikan tugasan seperti yang dikehendaki.


Penanda kedua

Penanda ketiga

Penanda keempat

Penanda kelima

Selepas tamat aktiviti explorace, semua pelajar diberi makan tengahari dah pulang untuk persiapan majlis kebudayaan dan majlis penutupan. Pada majlis kebudayaan, para pelajar dibahagi mengikut kumpulan untuk membuat persembahan. Majlis berakhir dengan penyampaian hadiah kepada kumpulan yang telah berjaya mendapat tempat dalam aktiviti explorace dan bgi kumpulan yang telh membuat persembahan yang terbaik. Majlis berakhir pada pukul 5:00 petang.

Gambar kenang-kenangan antara senior dan komander kompeni Brass Band

Gambar kenangan antara para pelajar kokurikuklum, senior dan komander kompeni Brass Band
Bersesuaian dengan tema " A Day To Remember " , semoga program induksi ini menjadi suatu hari yang sangat bermakna bagi semua pelajar. Sekian.


No comments:

Post a Comment