Saturday, February 01, 2014

Perkhemahan Jati Diri Kesatria Negara 1 Kompeni Charlie Sesi Nov 2013 - Apr 2014

Pada  24 Januari 2014 - 25 Januari 2014 Camping Kompeni Charlie telah berlangsung  bertempat di Saujana Asahan, Melaka. Program ini berlangsung selama 2 hari 1 malam. Seramai 141 pelajar Kokurikulum Kesatria Negara  1 Kompeni Charlie dan 21 komander pengiring bersama 3 orang jurulatih iaitu Encik Sahlan, Encik Aziz dan Encik Rawi. Juga penyelaras kokurikulum, Left (Kest.) Jamil bin Sulong dengan pegawai Unit Kokurikulum UiTM Segamat Puan Norsyidah.

24 Januari 2014

Tepat pada jam 3:00 petang pelajar kompeni Charlie telah bertolak dari UiTM Segamat dan tiba pada destinasi pada 5.30 petang. Pelajar terus mendirikan solat asar berjemaah di  surau. Khemah didirikan dengan bimbingan komander dan jurulatih.
Selepas itu, para peserta dihidangkan dengan minum petang. Solat Maghrib dan Isyak di surau dan tazkirah diberikan oleh pelajar bagi mengisi masa antara dua waktu solat tersebut. Pada pukul 9.00 malam pelajar menikmati masakan ‘barbeque’. Pada jam 10.00 malam, selepas menikmati BBQ pelajar membuat persembahan dan  daripada kumpulan lain dan para jurulatih menjadi penonton.

Pada jam 11:30 Malam Pelajar dibawa berkumpul di track nightwalk dan diberi taklimat nightwalk oleh Jurulatih. Aktivit Nightwalk tamat pada jam 2.00 pagi. Pelajar diberi minum malam dengan menu BBQ yang lebih dan biskut bersama air teh. Pelajar diberi tugas untuk sentry mengikut giliran setiap sesi sentri terdapat bersama komander pengiring.

25 Januari 2014

Pada jam 5:30 pagi pelajar diberi masa untuk meguruskan diri dan telah bergerak ke surau pada jam 5:45 pagi.Para peserta telah mendirikan Solat Subuh berjemaah. Pada 6:45 pagi pelajar bergerak ke padang untuk ‘physical training’ ringan sehingga jam 8:30 pagi. Pelajar diberi sarapan pagi dengan menu bihun goreng dengan nugget ayam.

Pada jam 10:00 pagi pelajar diberi taklikmat flying fox dan abseling oleh jurulatih flying fox dan abseling. Aktiviti flying fox dijalankan untuk semua pelajar ko sehingga jam 11:00. Pelajar lelaki diberi masa untuk bersiap untuk solat jumaat di masjid dengan kenderaan bas dan van bersama jurulatih, penyelaras dan komander pengiring. Pelajar perempuan diberi tugas sedikit untuk menolong komander bagi meringankan beban. Pelajar makan tengahari sebaik sahaja pelajar balik daripada solat jumaat. Program diteruskan dengan majlis penutup di dewan Saujana Asahan dan diberikan taklimat oleh penyelaras kokurikulum iaitu Left (Kest.) Jamil bin Sulong. Pelajar mendapat hadiah untuk pertandingan sepanjang kem dan jurulatih dan penyelaras mendapat cenderahati.

         Pada jam 4:00 petang, pihak yang terlibat pulang ke UiTM Segamat selepas mengemas barang, khemah -khemah serta membersihkan tapak perkhemahan bergerak untuk balik ke UiTM Segamat.  

No comments:

Post a Comment