Monday, December 19, 2011

Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011

Pada 26 Oktober 2011 yang lepas, telah diadakan Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011 di UiTM Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Program ini berlangsung selama 5 hari iatu bermula pada 26 Oktober 2011 sehingga 30 Oktober 2011. Seramai 40 orang komander kesatria UiTM Johor dihantar untuk menyertai program ini.

Sebanyak 15 kotinjen dari UiTM seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak telah menyertai Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011. Sebanyak 5 acara yang dipertandingkan. Antaranya ialah Kawad Kaki, Orienteering, EOQ, Rempuh Halangan dan Koir.

Pada 26 Oktober 2011, kami telah bertolak pada 9.00 pagi dan sampai pada 12.30 tengah hari. Selepas sahaja kami sampai, kami dikehendaki untuk membuat pendaftaran dan kami diberi tempat penginapan. pada pukul 8.00 malam pula, adalah sesi taklimat.

Pada keesokan harinya, iatu pada 27 Oktober 2011, adalah Pertandingan Kawad Kaki. Pertandingan ini adalah acara yang dinanti-nantikan oleh para kotinjen. Komander Kesatria UiTM Johor telah menghantar 36 orang komander termasuk simpanan untuk menyertai pertandingan ini dan pertandingan ini diketuai oleh KK Wan Ahmad Zattulbahti Bin Wan Ab. Rahman. 


UiTM Johor,mendapat tempat giliran yang ke-15 untuk membuat persembahan dan telah membuat persembahan pada pukul 1 petang.Alhamdulillah, dalam Pertandingan ini, Komander Kesatria UiTM Johor telah meraih kesemua kategori dalam Pertandingan Kawad Kaki. Iaitu, Kawad terbaik, IC platun terbaik, dan Juara keseluruhan terbaik.

Pada pukul 2.30 petang, iatu selepas Pertandingan Kawad Kaki telah diadakan raptai Perasmian Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011 dan pelancaran XPDC 111111 30 Puncak,1UiTM,1Malaysia. Pada waktu malam pula, adalah sesi ceramah yang diberikan oleh penceramah dari UiTM Shah Alam.

Pada 28 Oktober adalah Perasmian Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011 dan Pelancaran XPDC 111111 30 Puncak, 1UiTM, 1Malaysia. Selepas perasmian adalah acara orienteering. Acara ini, disertai oleh 4 orang komander dan 2 orang komander simpanan. Acara ini bermula dari  dalam kawasan UiTM Kuala Pilah sehingga track berbasikal untuk acara EOQ. UiTM Johor telah mendapat tempat ke-9 dalama acara ini.


Pada pukul 2 petang, iaitu selepas solat jumaat adalah acara EOQ. Acara ini mempunyai 3 rutin. Rutin pertama ialah berlari dan disertai 4 orang komander. Rutin kedua pula,adalah berbasikal dan disertai 4 orang komander juga. Rutin yang terakhir, adalah berlari dan rutin ini juga disertai oleh 4 orang komander. Bagi acara berlari jarak dari Uitm Kuala Pilah ke Pusat Penternakan Ayam adalah 12 km pergi dan balik. Pelbagai masalah yang dihadapi oleh peserta acara EOQ ini, tapi Alhamdulillah mereka dapat menghabiskan acara ini dan mendapat tempat yang ke-7.

Pada waktu malam pula,adalah sesi ceramah yang disampaikan oleh Ahmad Idham yang juga merupakan bekas komander.



Pada 29 Oktober, adalah acara rempuh halangan. Acara ini disertai oleh 12 orang komander,6 siswa, 6 sisiwi. UiTM Johor telah mendapat tempat giliran yang ke-14 dalam acara ini. Terdapat 10 halangan yang amat mencabar. Kebanyakan kampus mendapat penalti di monkey rank,tetapi Alhamdulillah komander- komander UiTM johor dapat melepasi halangan tersebut.  Di tembok 12, komander-komander kami telah mencuba sebanyak 2 kali untuk melepasi halangan tersebut dan alhamdulillah walaupun telah mencuba 2 kali, komander-komander UiTM Johor telah dapat menamatkan cara tersebut dan hanya mengambil masa 7 minit 6 saat. Dalam acara ini, Uitm Johor telah mendapat tempat yang ke-2.


Pada pukul 3 petang,sebahagian komander yang tidak terlibat dalam acara Koir dikehendaki pergi ke OPKIM.

Pada waktu malam pula, adalah pertandingan Koir dan Majlis Penutupan Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011. Acara ini disertai oleh 15 orang komander dan telah menyanyikan 2 buah lagu iatu Putra-Putri dan Nyalakan Tekad. Semasa menyanyikan lagu ini, mereka menghadapi masalah minus one. Alhamdulillah, semua dapat diatasi sehingga mendapat tempat yang ke-2.


Alhamdulillah, UiTM Johor telah mendapat tempat ke-3 keseluruhan UiTM.


Tahniah diucapkan kepada komander-komander UiTM Johor yang terlibat dalam Jambori Komander Kesatria UiTM Siri 07/2011.


































No comments:

Post a Comment