Saturday, June 30, 2012

Program Kesedaran Pendidikan Bencana Briged Sukarelawan UiTM 2012           Pada 24 Mei 2012,  jam  7pagi para peserta telah bertolak ke Gunung Jerai,Kedah dengan diiringi oleh penyelaras kokurikulum Leftenan Kesatria Mohd Juakhir Bin Hassan serta dua orang Majlis Tertinggi Jawatankusa Perwakilan Komander Kesatria iaitu Komander Kanan Mohammad Syafiq Bin Abu Hashim dan Komander Madya Mohammad Hafiz Bin Abdullah.
            Pada jam  5 petang, para peserta telah sampai di Gunung Jerai,Kedah. Para peserta sepatutnya menjalani akiviti di Gunung Jerai tetapi disebabkan oleh masalah tanah runtuh yang berlaku di sana, pihak penganjur telah menukar lokasi ke Hutan Lipur Sri Perigi, Yan Kedah.
Sesampai disana, para peserta diarahkan untuk memasang khemah dan diminta untuk membina tandas kecemasan. Para peserta juga telah diberi sedikit taklimat sebelum aktiviti bermula. Pada waktu malam, para peserta telah dibahagikan mengikut kumpulan masing-masing untuk menjalani aktiviti-aktiviti pada keesokkan harinya. Pemilihan penghulu dan penghuluwati juga telah dilantik untuk mengetuai dan mengawasi para peserta yang lain.


Pada keesokkan hari, aktiviti pertama telah dimulakan dengan physical training. Selepas menikmati sarapan pagi, para peserta yang telah dibahagikan kepada lima kumpulan dan diarahkan untuk mengikuti aktiviti-aktiviti menyelamat bersama-sama dengan ahli kumpulan mereka. Aktiviti-aktiviti menyelamat  yang dilakukan pada hari tersebut ialah alih ganti usungan, high rescue, renang, cardiopulmonary resuscitation (CPR), dan taklimat tempat perlindung tempat mangsa bencana. Setiap aktiviti tersebut dipantau oleh jurulatih-jurulatih Jabatan Pertahanan Awam Malaysia.
Aktiviti tersebut berakhir pada waktu petang. Para peserta diberi masa untuk bersiap bagi solat magrib berjemaah dan menikmati makan malam mereka. Selepas itu, para peserta dijadualkan untuk mengikuti ceramah Majlis Keselamatan Negara Akta 20 (MKN 20). Selesai sahaja sesi ceramah tersebut, maka berakhirlah aktiviti pada hari tersebut.


Pada 26 Mei 2012 pula, aktiviti GPS pula berlangsung. Sebelum para peserta dilepaskan untuk aktiviti tersebut mereka telah diberi taklimat dan sedikit penerangan oleh Tuan Amirul Asraf mengenai cara penggunaan GPS. Pada waktu tengahari, para peserta dilepasan ke check point yang telah ditetapkan oleh jurulatih. Setiap kumpulan diiringi oleh seorang jurulatih bagi memantau mereka sepanjang perjalanan. Pada waktu malam, aktiviti malam kebudayaan telah diadakan. Para peserta diminta untuk membuat persembahan mengikut kumpulan mereka.


Pada 27 Mei 2012, aktiviti yang berlangsung adalah taklimat mengenai sukarelawan oleh salah seorang pegawai Pertahanan Awam. Pada waktu tengahari,para peserta diminta mengemas peralatan serta barang-barang perkhemahan yang telah digunakan dan barang-barang peribadi mereka untuk pulang ke kampus masing-masing. Setelah selesai mengemas, aktiviti terakhir yang telah dilakukan iaitu memasak masakan kecemasan. Para peserta hanya dibekalkan dengan tepung, gula dan garam. Mereka diminta menyediakan makanan dengan menggunakan barang-barang yang dibekalkan sahaja. Setelah makanan telah siap disediakan, para peserta diminta untuk memakan masakan yang mereka sediakan.


              Pada jam 1 petang, selepas makan tengahari para peserta telah mula bertolak pulang ke UITM masing-masing. Sebelum itu, para peserta diminta mengisi borang permohonan sukarelawan Jabatan Pertahanana Awam Malaysia anjuran Pulau Pinang. Selepas itu, majlis diakhiri dengan ucapan wakil UITM Puncak Alam selaku penganjur  bagi program Kesedaran Briged Sukarelawan UITM dan ketua Jabatan Pertahanan Awam Pulau Pinang iaitu Tuan Amirul Asyraf. 

No comments:

Post a Comment